Stabil världsekonomi?

USAs stat pumpar in 700 miljarder dollar för att få rätsida på sitt finansiella system. EU diskuterar motsvarande krispaket. Land efter land inför bankgarantier för att inte kapitalet ska fly just deras marknader. Island håller på att gå i konkurs. Börserna störtdyker världen över.

Stabilt system?

Knappast. Hur mycket finansföreträdare vill måla upp bilden av en naturlig korrigering efter en lång världsekonomisk uppgång så är det som händer inget annat än en världsekonomisk jordbävning. Och när det händer ropar den fria marknaden efter hjälp från det gemensamma, d.v.s. staten.

Händelserna under hösten borde få långsiktiga konsekvenser för det makroekonomiska systemet. Det borde stå klart för politikerna att det behövs grus i maskineriet för att svängningarna inte ska kunna bli så enorma framöver. En Tobinskatt skulle inte ha förhindrat finanskrisen i USA, men ett införande av en sådan skulle skicka en tydlig signal: basta! nu är det dags att strama åt tyglarna.

Kommentarer
Postat av: Thomas Larsson

Jag läste på text-TV igår kväll att den amerikanska senaten hade godtagit stimulanspaketet på hisnande 838 miljarder amerikanska dollar, varav en stor del av dessa pengar kommer att tillfalla bilindustrin. Liknande men naturligtvis inte lika stora stödpaket har gjorts i de flesta om inte alla större industriländer runt om i världen, Sverige inget undantag.En liten intressant sak: Högeralliansen har ju snackat så mycket skit om bidragsystemet i så många år (ok, nu kallar de det inte bidrag utan "stimulanspaket" eller "stödpaket" - man kan diskutera färgen på skit, men innehållet är fortfarande detsamma), och sagt att man i sak ska slopa bidragssystemet och ge skattelättnader istället. Nu gör de själva samma sak och ger bilindustrin historiskt stora miljardbelopp. Om de hade lyssnat på miljöpartiet och alla andra som förordar en ökad satsning på förnyelsebar teknik hade Sverige haft en konkurrensfördel jämfört med andra länder, och några miljardbelopp hade troligtvis inte behövts betalas av skattebetalarna. Samtidigt har Alliansen dragit in pengarna till klimatförbättrande åtgärder som stöd till järnvägen. Ändå har Herr Reinfeldt mage att kalla sig klimatvän.Vilka villkor ställer regeringen på bilföretagen så att de inte fortsätter att tillverka bilar som ingen vill ha? Och när kommer de ansvariga för bilföretagen, dvs. VD:arna och styrelsen i första hand, ställas till svars för att de har ignorerat den ökande klimateffekten?

2009-02-11 @ 11:09:17
URL: http://ran.plaxogroups.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0