Israels mål: hela Palestina

På MPs internationella sommarläger lyssnade vi igår till Lena Knutsson från ekumeniska följeslagarprogrammet i Israel och Palestina. Hon berättade bl.a. om möten med israeliska bosättare som menat att hela landet mellan Jordanfloden och Medelhavet självklart egentligen är judarnas. I deras ögon är det palestinierna som ockuperar deras historiska land och inte Israel som ockuperar ev världssamfundet erkänt palestinsk mark.
Samma åsikt har jag hört från israelvänner i debatter i Sverige och från andra bosättarkommentarer i reportage från Israel. Och detta är förstås en back drop som Israel-Palestina-frågan måste ses emot. Israels regering stöds av högerradikala bosättare och den är inte på allvar intresserad av någon fredlig tvåstatslösning av konflikten. Istället för den en utnötningspolitik gentemot palestinierna på Västbanken och i Gaza. Livet ska vara så outhärdligt att de självmant ger sig av. Och sedan är det fritt fram för annektering. Det är bara en tidsfråga.

Kärnkraftsbeslutet: skott i foten

Regeringen skjuter sig själv i foten med beslutet om att öppna för ny kärnkraft. Dess ökade opinionssiffrorna senaste tiden tror jag beror på finanskrisen. Reinfeldt har kunnat framstå som ansvarstagande och statmannanmässig när Grekland håller på att gå i konkurs och Sverige kan visa på goda statsfinanser. Nu kan valrörelsen mycket väl istället komma att handla om kärnkraft. Det gynnar bara miljöpartiet. Vi har alla argumenten på vår sida; kärnkraften är skitig om man ser på hela produktionscykeln, den är riskabel (tänk Greenpeace de senaste dagarna), den är oekonomisk och ö.h.t. gårdagens teknik. Och jag tror att alltfler människor inser hur 1900-tal den här tekniken är.

Nu måste EU kräva FN-utredning

Återigen visar Israel sin arrogans gentemot världssamfundet. Landets regering vägrar gå med på kraven från FN om en internationell utredning kring vad som hände under attacken mot Ship to Gaza. Istället tillsätter de en egen utredning. Med två observatörer från andra länder som ska ge den ett skimmer av oberoende. Men observatörerna får inte delta i beslut, det får inte ens - enligt Ekot - se alla dokument. De israeliska utredarna ska inte få förhöra soldater som deltog direkt, utan förlita sig på de förhör militären gör.

Vem tror att den här utredningen kommer att ens försöka få fram någon sanning om vad som hände?

Israel kan gå på som de gör eftersom de har USAs stöd. Det är ofattbart att Obama-administrationen låter det här passera, men det visar samtidigt hur konservativ också en demokratisk president i Vita Huset är när det kommer till utrikespolitiken.

Israels överfall på den humanitära hjälpinsatsen skedde på internationellt vatten. Det var en väpnad attack mot en civil flotta i en tid när det inte råder krigstillstånd någonstans i området. (Om man nu inte ska beteckna Gazablockaden som en krigshandling vill säga.) Därför är det självklart att händelsen ska utredas av en internationell, oberoende, kommission.

EUs utrikesministrar träffas senare idag. När nu USA sviker måste åtminstone de fortsätta kräva en oberoende utredning, ifall de ska ha trovärdigheten kvar.

Nu väntar vi på besked

Kommandosoldater som bordar skepp på internationellt vatten och skjuter fredsaktivister till döds. Inte ens USA kan försvara detta. Speciellt inte med en demokrat i Vita Huset. Men reaktionen dröjer. Att beklaga dödsoffren och kräva en fullständig utredning räcker inte. Nu måste också USA ta ställning till om särbehandlingen av Israel gynnar den amerikanska administrationens strävan att skapa fred i Mellanöstern.

Vi väntar också på besked om vad som hänt Edda Manga och Mattias Gardell. De lär ska ha varit ombord på den turkiska båt där de flesta dödsoffren inträffat.

RSS 2.0