Ennahda visar vägen?

Ett islamistiskt parti vann valet till konstituerande församling i Tunisien. Är det ett nederlag för demokratin? Ett steg tillbaka från frihet till en ny slags stängd stat? Historien ger svaret, men för oss västerlänningar kan det istället vara ett resultat som tvingar oss förändra vår syn på politisk islamism. Sedan terrordådet 11 november har politisk islamism varit liktydigt med terrorism i västerländsk offentlig debatt. Talibanerna i Afghanistan har överskuggat den moderata islamism som vill förena tro och modernt samhälle, på samma sätt som kristdemokrater gör i Väst.
"Varför skulle vi gå mot en modell som är långt från hur vi tänker, som talibanerna eller den saudiska modellen, när det existerar andra lyckosamma islamiska modeller när oss, som den turkiska modellen, den malaysiska eller indonesiska; modeller som kombinerar islam och modernitet?"
(Pourquoi sommes-nous rapprochés d'un modèle qui est loin de notre pensée, comme les Taliban ou le modèle saoudien, alors qu'il existe d'autres modèles islamiques à succès qui sont proches de nous, comme les modèles turc, malaisien et indonésien ; des modèles qui combinent islam et modernité?)
Det frågar sig Ennahdas ledare Rached Ghannouchi enligt franska Wikipedia. Muslimska brödraskapet i Egypten och andra delar av Mellanöstern vill, enligt Mattias Gardell, bygga ett folkhem och ligger i fejd med jihadister. Inte omöjligt att dessa kommer att få stort inflytande på egyptisk politik efter ett fritt val där så småningom. Erdogans Turkiet vill ansluta landet till EU.
Så varför se pessimistiskt på Ennahdas seger i Tunisien?

RSS 2.0