Dör ideologierna i nätverksamhället?

På ett seminarium för en tid sedan om Hardt/Negris trilogi var panelisterna rörande överens om att ingen längre kan hävda några universellt giltiga principer för samhällsbygge. Nätverksamhället innebär, på gott och ont kanske, att ingen längre accepterar att fållas in i fack. Innebär det också ideologiernas död? Är det slut på den era då den politiska kampen stod mellan tydliga alternativ, formade utifrån diametralt skilda ideologier?
Man kan tänka så när man exempelvis läser Dagens Arena i fredags. Högern rör sig alltmer mot mitten och fiskar nu i vatten som tidigare var självklara vänsterdomäner.
Fredrik Reinfeldts nya moderater har ju också tydligt deklarerat att de rättar sig efter trenderna i opinionen. Någon klar högerprofil verkar inte vara viktigt för det partiet längre.
Har de därmed snappat upp en förändring i samhället som övriga partier ännu inte är klara över? Kommer politiker i framtiden att vara en beslutande tjänstemannakår som via opinionsundersökningar sniffar upp vad majoriteten av befolkningen verkar vilja? Det är ju demokratiskt om något? Eller?
Nej, jag tror inte det. Politik kommer alltid att handla om vilja något nytt, något annat. Essensen i politiken är inte att så fingertoppskänsligt som möjligt lyssna av vad som sägs kring köksborden. Essens är att ha en klar vision om hur det bättre samhället ser och retorisk kraft  att övertyga folkmajoriteten om att man har rätt. Men här ligger å andra sidan vi grönas svaghet; vi är bra på sakpolitik men behöver bli långt bättre på att berätta om vår vision av det gröna samhälle som lever på ekosystemens överskott och inte på dess kapital.

Så ställer vi om från oljeberoende

The Transition Handbook: tips från England om hur man handgripligt kan ställa om lokalsamhällen från oljeberoende till uthållighet. Hör författaren till boken, Rob Hopkins, på You-Tube.


Reinfeldts blinda fläck

Sydkorea har fattat galoppen. Bland de industriländer som nu satsar miljardbelopp för att vända krisen är Sydkorea det land som lägger störst andel av satsningarna på nya gröna industrigrenar. Allt enligt en sammanställning i Financial Times, refererad i Forum Syds senaste rapport I krisens skugga; G20s blinda fläck - vad bör göras?

Sydkorea satsar 81% av sitt krispaket på nya näringar. Näringar som kan ge nya jobb i miljövänliga tekniksektorer m.m. Näst bäst är Kina med 38%. Bland västländerna ligger Frankrike främst. De satsar 21%, Tyskland 13%, USA 12%. Sverige finns inte ens med på kartan.

Här vill vi uppenbarligen istället vända krisen genom att först investera i de gamla vanliga industrierna. Och sedan när de är på fötter igen, så ska vi ställa om till en grön ekonomi. Eller?

Dags att vakna, Reinfeldt! Världen springer ifrån oss.


RSS 2.0