Sao Paulo, lördag

Längsta applåderna igår fick Ingrid Betancourt. En gripande dedikation av hela kongressen till henne, och en innerlig önskan att hon ska släppas ur fångenskapen, inledde dagen. Hennes man Juan Carlos le Compte talade, liksom Luis Eladio - en f.d. medfånge och den som senast träffat Ingrid Betancourt. Dedikationen avslutades med ett filmat tal av Ingrid Betancourt från den första Global Greens Congress i Canberra för sju år sedan. Hennes budskap då var att vi måste våga vara djärva och sikta mot makten, inte bara vara varningsklockor eller stödpartier.

- Det första kriget att vinna i den kampen är över vår egen skeptisism, sa hon.

Den visionen återklingade hos andra talare, som de kanadensiska grönas ordförande Elizabeth May när klimatkrisen debatterades. Utmaningarna vi står inför är enorma och inga andra partier än vi vill riktigt se det, menade hon. Om stora isar i Antarktis och på Grönland smälter kan havsvattennivån stiga med upp till 10 meter. Golfströmmen är redan påverkad och enligt henne pekade försvarsmakten i USA ut detta som ett större hot mot säkerheten än terrorism. Fast den rapporten fick förstås inget större genomslag i USAs politik...

- Vi måste göra det omöjliga för att undvika det otänkbara. Låt andra partier ägna sig åt det möjliga, var hennes sammanfattning.


Fyra huvuddeklaration ska antas på kongressen; en om klimatkrisen med förslag på hur fortsättningen efter Kyoto-protokollet ska se ut, en lista med de Grönas prioriteringar i det tjugoförsta århundradet ("21 points for the 21st century"), en om hållbara städer och en om framtiden för Global Greens. Av dessa är det 21-punktsprogrammet och framtiden för Global Greens som debatteras mest. Men texten om post-Kyoto kan också komma att bli en stridsfråga. När frågan var uppe i plenum beklagade Rebecca Harms från de tyska Gröna att man inte kunnat enas i eftermiddagens work shop. Hon ville fokusera texten på energibesparingar - det är så vi snabbast och enklast kan åstadkomma stora reduktioner av utsläpp. Peter Eriksson vill istället priotera åtgärder som bryter oljeberoendet, bl.a. genom att strypa investeringar i oljesektorn och att göra det dyrare redan att pumpa upp oljan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0