En Green New Deal - vad är det?

Dag två på sommarlägret dominerades av Green New Deal och reformering av Bretton Woods-institutionerna (IMF och Världsbanken). Många har tagit upp tråden från den gröna rörelsen om en ny, grön, giv i Roosevelts anda. Men man menar lite olika med vad en sådan egentligen ska innehålla. Carl Schlyter beskrev vad de gröna partierna vill med en Green New Deal. Främst förstås massiva investeringar i ny infrastruktur, inte minst energisektorn. Här ligger Sverige och EU hopplöst efter. Såväl Sydkorea som Kina, USA och andra länder satsar långt mer av sina stimulanspaket på ny förnyelsebar energi och andra gröna sektorer än vad vi gör.
Detta är ändå en del som återkommer också i många andras förslag. Mer kontroversiellt är de grönas krav på reglering av finansmarknader. Inte minst handlar det om olika åtgärder för att förmå banker att bli mindre riskbenägna. Här skiljer vi ut oss mot andras versioner av en Green New Deal. Läsa mer kan man göra på EGPs hemsida.
Den ekonomiska krisen är ett gyllene tillfälle att reformera IMF och Världsbanken. Men tyvärr kanske tillfället redan är på väg att glida oss ur händerna nu när krismedvetandet börjar sjunka tillbaka igen och kurvorna svagt pekar uppåt på nytt. Men det finns mycket att göra, menade Sven Elander som arbetar med de här frågorna på Forum Syd. Röstsystemet i de båda finansinstitutionerna måste göras om så att u-länder får mer att säga till om. Här finns det också konkreta förslag på hur, bland annat att beslut ska tas med "dubbel majoritet" (både majoritet av röster, som de rika länderna har fler av än fattiga) och majoritet av antal länder i bankerna. Vidare måste IMF sluta ställa detaljkrav på hur länderna ska sköta sina ekonomier och Världsbankens lån bör gå i första hand till grön energi. Inför Köpenhamnsmötet är den stora frågan i de här sammanhangen hur mycket pengar som ska gå till klimatbistånd och hur detta ska kanaliseras; via FN som u-länderna vill eller via Världsbanken som i-länderna vill.
Vad Global Greens vill driva i Köpenhamn pratade Eva Goes om, i frånvaron av Miriam Kennet som tycktes ha försvunnit på sin resa någonstans mellan Dover Calais... Den globala gröna rörelsens agenda sammanfattas i manifestet Climate change - time for transformation. Eva, ordförande i stiftelsen Green Forum, berättade också om vad stiftelsen gör och hur man genom partinära bistånd kan hjälpa till att förverkliga visionernna i Green New Deal.

Om lägerdeltagarna var något purkna igår för den dåliga förningen verkar humöret höjts idag i takt med folkhögskolematen och  med kubb, bollspel och korvgrillning (vegetarisk...)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0