"Inga barn ska dö av hunger"

Så är det internationella sommarlägret igång. Lite strul med logistik, men god atmosfär. Erika Joergensen, chef för FN-organet World Food Program's nordiska kontor var huvudnumret ikväll. Poängterade att FN-organet är opolitiskt och bara kan arbeta på inbjudan av en regering. Men ofrånkomligen blir det politik när - som hon exemplifierade - det behövs 3 miljarder dollar för att föda alla världens barn och Wall Street-företag samtidigt spenderar 36 miljarder dollar på julgåvor till sina anställda.

Erika pratade mycket om WFPs olika program för att förebygga hungerkatastrofer. En del går ut på att helt enkelt ta fram nya matprodukter, som inte behöver kokas, är lättare att transportera än råvaror och mer näringsrika än den mat många fattiga måste leva på. Ett annat är att stimulera jordbruksutveckling genom att utnyttja sin roll som en av världens största uppköpare av livsmedel.

Hur politiskt kan de då trots allt vara? Inte så mycket, menade Erika Joergensen. Åtminstone inte när det gäller direkt påverkan. Men indirekt kan man ändå utöva påtryckningar. Som i exemplet Nordkorea. När WFP tillfrågades om att distribuera matbistånd från bl.a. USA ställde man kraven att WFP först självständigt skulle få analysera vilka som behövde hjälpen mest liksom att få övervaka att den nådde fram. Olika politiska turer gjorde sedan att USA drog tillbaka sitt stöd till programmet. Men månne frisläppandet av de två journalisterna har fått amerikanarna att vekna?

Vill man läsa mer om WFPs olika program är länken http://www.wfp.org/our-work.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0