Svenska folket vill ha vindkraft, inte kärnkraft

Igår rapporterade Ekot att en "Majoritet är positiv till kärnkraft". Inslaget byggde på en fråga i SOM-institutets årliga undersökning om svenskars inställning till olika energikällor. Frågan löd: "Vad är din åsikt om kärnkraftens användning som energikälla i Sverige?". 51% är nu för fortsatt användning av kärnkraft.

Samma opinionsmätning visar ett "Rekordhögt stöd för mer vindkraft", enligt DN idag. 80% vill ha mer vindkraft. Endast 19% vill bygga ut kärnkraften.

Så när våra största kärnkraftskramare, ledarna för landets större energibolag, vill bygga mer reaktorer är det uppenbart att inte är i takt med tiden. Och det är sorgligt att Reinfeldt och Olofsson klappar dem på axeln när de öppnar för det ska kunna byggas nya reaktorer, istället för att peka med hela handen mot framtidens förnyelsebara energislag.

Vad väntar Olofsson på?

Solinstrålningen över en tiondel av Sahara räcker för att täcka hela världens elbehov. Tekniken att ta tillvara denna instrålning finns redan framme. Så vad väntar vi på?

Maud Olofsson har ställt in sig i ledet av grå betongkramare som med Reindfeldt och Stefan Löwén i spetsen och blickarna fast på stora, tekniskt komplicerade  och farliga kraftverk backar sig in i framtiden. När kärnkraftverken började byggas i det här landet befann sig de alternativa energikällorna i sin linda. Idag är tekniken tillräckligt utvecklad för att göra vindkraft och solenergi konkurrenskraftigt. GP har idag en inspirerande artikel om hur vi borde tänka kring framtida energiförsörjning. Men centern vacklar och öppnar för att plöja ner ytterligare värdefulla miljarder

RSS 2.0