Sao Paulo, maandag

- Tidningarna skäller oss för att skydda kriminella, säger Maria Luisa Mendonca med ett snett leende. Hon är "diretora" för Rede Social de Justicia e Direitos Humanos, en organisation som jobbar för mänskliga rättigheter i Brasilien. Under de senaste åren har de fokuserat speciellt på sockerarbetarnas arbetsförhållanden.

- Vi driver ett 40-tal rättsfall mot arbetsgivare bara här i delstaten Sao Paulo.

Sockerarbete är ett säsongsarbete och majoriteten av dem som jobbar i delstaten Sao Paulo är migranter från andra delar av landet, främst nordöst där historiskt sockerrörsodling varit dominerande. Enligt Maria Luisa utnyttjar skrupulösa mellanhänder arbetarna och binder upp dem i slavliknande kontrakt. Arbetarna får betala för resan till Sao Paulo, för mat och annat de behöver. Det som blir över räcker inte för att försörja en familj på.


Lönen beräknas på en kvot av hur mycket sockerrör arbetaren ska hugga. I Sao Paulo ligger kvoten på mellan 10 och 15 ton per dag. Det är vad som skulle kunna skördas med maskiner, så om arbetarna inte når upp till detta tar maskinerna över.

Inom EU pågår just nu att arbete med att ta fram sociala kriterier för hållbar produktion av biobränslen.

- Det hjälper oss mycket ifall ni i Europa pressar på och kräver att de här kriterierna ska förändra strukturella förhållanden, som att arbetarna ska få betalt per arbetad dag istället för per skördad kvot sockerrör, säger Maria Luisa.  


Etanolproduktionen i Brasilien startade i delstaten Sao Paulo som en reaktion på oljekriserna under 70-talet. Sao Paulo är idag centrum för produktionen, men med regeringens ivriga påhejande så expanderar etanolproduktionen överallt. Detta leder till att diversifierat jordbruk slås ut till förmån för sockerrörsodling. Men det leder också till att jordbruk expanderar in i skyddade regnskogsområden, enligt Maria Luisa. Det är en dominoeffekt; sockerrörsodlingens utbredning gör att odling av soja och andra grödor flyttar längre upp och tar över betesmark för nötkreatur. Djuruppfödarna i sin tur röjer regnskog för sina djur. Dessutom har Maria Luisa exempel på skyddad regnskog som röjts direkt för att odla sockerrör. Vilket förstås äter upp en stor del av de positiva effekter på klimatförändringar som etanolen kan ha.

- Brasilien ligger på fjärde plats i världen när det gäller klimatpåverkan, säger Maria Luisa. Största orsaken är nedhuggen regnskog.


I morgon (tisdag) ska vi ut och träffa arbetarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0