Dags att skrota utträdeskravet

Snart går miljöpartiets medlemmar till omröstning om att behålla utträdeskravet ur EU eller inte. För mig är det klart att vi inte ska ha det kravet kvar längre. Med unionens expansion är EU den enda reella arenan för politiskt samarbete i Europa. Och vi behöver samarbeta. Ska vi ställa om konsumtionsmönster, lägga över mer gods på järnväg, forska fram ny teknik för ett hållbart samhälle - allt det som är kärnan i grön politik - då behöver vi, Europas länder , samarbeta på vår hemmaplan också. Inte bara i FN.

Visst skulle vi kunna fatta en rad bra beslut i en mer hållbar riktning här i Sverige, på helt egen hand, utanför EU. Men för det första ska vi vara lite aktsamma att vara alltför egocentriska; en borgerlig regering här är inte stort bättre än i andra EU-länder och även om vi alltid gärna vill se oss själva som det mest progressiva landet i miljö- och solidaritetsfrågor så är det en självbild som skaver. Både Tyskland och Danmark är bättre än oss på vindkraft, Sverige har den mest bränsleslukande bilparken i unionen, för att bara ta ett par exempel. För det andra skulle de stora frågorna (klimatförändringar, överutnyttjande av fiskeresurser, konsumtionsmönster...) inte påverkas nämnvärt av att bara vi gjorde rätt. För att få effekt måste fler länder dra åt samma håll. Vi behöver mer samarbete helt enkelt.

Andra inom partiet menar att vi behöver utträdeskravet för att kunna sätta kraft bakom vår kritik av EU. Jag är övertygad om att det är precis tvärtom. Så länge vi har utträdeskravet kvar kan alltid kritik mot unionen viftas bort med att "Ja, men ni vill ju ändå inte vara med". När vi tar bort utträdeskravet vrider vi samtidigt det argumentet ur händer på våra motståndare. Kritiken blir fullödig och tillsammans med andra gröna partier i EU kan vi få kraft att göra den här delen av världen mer långsiktigt hållbar.

Skrota uträdeskravet! Det har vi allt att vinna på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0