Dags för ett nytt WTO?

Miniministermötet i WTOs Doharunda har kollapsat. Även om de nio dagarnas intensiva förhandlingar hade löst upp många knutar, så blev till slut konflikten för stor kring u-länders krav på att kunna skydda sina egna bönder mot alltför stor import av subventionerade livsmedel från i-världen. De här kraven skulle göra ett ökat marknadstillträde för lågt och för osäkert för jordbruksexporterande länder, ansåg USA.

Det här kan ha varit spiken i kistan för Doharundan. Visserligen var man uppenbarligen närmare en uppgörelse än någonsin, men de många grundstötningarna under rundans gång och det faktum att andra processer (bilaterala förhandlingar och utvecklingen i regionala block som ASEAN) växer sig starkare, gör måhända Doharundan betydelselös när väl förhandlingarna kan återupptas igen.

Det här borde leda till en grundlig ommöblering av WTO. Det är fullt möjligt att ha andra utgångspunkter för organisationen än avreglering av den globala handeln. Principer som rätten till mat, hållbar miljö m.m. kan mycket väl vara fundament för ett multilateralt handelssystem. Men för att en sådan ommöblering ska starta behövs antagligen först att man helt och hållet dödförklarar Doharundan.

Kommentarer
Postat av: yvonne

Vad är fördelarna med WTO?

2009-02-02 @ 21:09:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0