Lägret är slut - dags att planera aktiviteter hemma

Miljöpartiet får dryga 10% i valet nästa år. Kärnkraften är avvecklad 2025 och svensk trupp i Afghanistan blir het fråga under hösten. I alla fall om man får tro den panel som svarade på fem snabba frågor när det internationella sommarlägret rundades av igår.

Dessförrinnan hade våra gäster från Palestina gett en gripande skildring av den apartheid som de lever under idag. Enligt PS-ledamoten Akko Karlsson vill deras parti att vi från väst kommer och hjälper dem med olivskörden fram i oktober - en symbolhandling mot den israeliska ockupationen så god som någon.

Klimatmötet i Köpenhamn i december blir en nedslående historia, om Richard Warlenius spår rätt. Han har just slutfört en rapport för Cogito om förhandlingsspelet så här långt. Inget avtal alls vore bättre, ansåg han, än ytterligare en fluffig överenskommelse till föga förpliktigande. Vilket ändå kanske är det mest sannolika utfallet. 

Miljöpartiets talesperson i genderfrågor, Esabelle Dingizian och Jämställdhetskommitténs koordinator Linnea Engström lade ett genderperspektiv på utvecklingsfrågorna. Kvinnors situation i världen blir bättre, men det går väldigt långsamt. Kvoter hjälper.

Så här på slutet radades också idéer om vad man kan göra lokalt för att lyfta olika frågor. Klimataktion informerade om vad de gör, främst i Stockholm. Med inspiration från Tupperware kör de "klimatpartyn". Seniorerna håller på att ta fram ett "klimatkärring-kit". Offentliga samlingar varje vecka ska påminna gemene man om nedräkningen till COP15. Mer finns på deras hemsida. FIAN Sveriges ordförande Lena Klevenås tipsade om aktioner under Världshungerdagen, 16 oktober. Man kan bli ambassadör för kampanjen Face It Act Now genom att ladda upp sin bild tillsammans med en uppmaning på kampanjsidan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0