Köpenhamnskollapsen öppnar för nya initiativ

Klimatmötet i Köpenhamn slutade i ett misslyckande. Det är en stor besvikelse förstås för alla oss som hoppats att världens ledare skulle ta sitt ansvar för kommande generationer och för de värst utsatta idag. Men att hänga läpp är inget alternativ.

Istället kan det vara så att kollapsen i Köpenhamn öppnar för något nytt. FN-systemet, byggt på staters mellanhavanden och den geopolitiska situation som rådde efter andra världskriget, behöver i grunden omstöpas  för att möta dagens och morgondagens problem. I nätverkens globaliserade tidsålder nöjer sig inte människor med att bara vara representerade på global nivå av de regeringar de - i bästa fall - varit med och valt. Progressiva stadsfullmäktige liksom regioner världen över börjar samarbeta för att skapa en mer hållbar framtid. Civilsamhällets olika frivilligorganisationer är sedan decennier gränsöverskridande. Alltfler gröna företag ser affärsmöjligheter i samarbeten för en grönare värld.

Maria Wetterstrand är helt rätt ute i sin kommentar i DN om klimatmötet. Den Alliance for progessive actors som hon föreslår skulle verkligen kunna bli en hävstång för förändring - oavsett resultat i framtida klimatmöten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0