Ministermöte i WTO - för att överse "det löpande arbetet". Våldsamma protester

I morgon startar WTOs sjunde ministermöte, det första sedan Hong Kong för fyra år sedan och ett decennium efter "the battle of Seattle". På agendan står världshandelsorganisationens "löpande arbete". Detta som ett sätt att komma runt låsningarna kring den pågående Doha-rundan om omfattande handelsliberaliseringar. Enligt stadgarna ska WTO hålla ministermöte vartannat år, men så länge som ett avslut i Doha-rundan stått högst på dagordningen har det inte varit möjligt att sammakalla ett ministermöte.

Vad kan då komma ut av det här mötet? Ja, även om Doha-rundan inte formellt finns med i programmet är det väl få som betvivlar att den kommer diskuteras i korridorerna. Och när generaldirektör Pascal Lamy i en video på WTOs hemsida säger att han hoppas på politisk vägledning i bl.a. Doha-rundan så är det uppenbart att WTO-ledningens dolda agenda går ut på att informella kontakter under mötet ska skapa ett genombrott i rundan.

Officiellt vill Lamy att ministrarna ska diskutera WTOs funktionssätt och övergripande roll i det globala handelssystemet. Två skarpa frågor ligger också på bordet, teknikaliteter kring handel via nätet samt vissa aspekter kring hur konflikter kring immaterialrätt ska hanteras.

Men sannolikt kan alltså det här mötet öppna för en bredare diskussion om WTOs roll. Mycket har ju hänt under de femton år som organisationen funnits. Inte minst har länder som Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika vuxit i ekonomisk styrka och därmed följande inflytande i WTO. En annan trend är allt fler bilaterala och regionala handelsöverenskommelser - i avsaknad av framgång i de multilaterala förhandlingarna inom Doha-rundan. Bland annat kom ju USA och länder på andra sidan Stilla havet (inklusive Kina) nyligen överens om att skapa världens största frihandelzon. Och parallellt med WTO-mötet räknar ett tjugotal u-länder med att enas om handelsöppningar sinsemellan.

Koppla på finanskrisen till detta och tiden blir mogen för möjligheten att i grunden transformera världsorganisationen. Vad man borde göra är att strippa en del uppgifter från WTO. Framförallt den att vara motor för handelsliberaliseringar. Bättre är att nivåer på tullar och andra handelshinder sätts mellan grannländer och länder interkontinentalt med någorlunda lika ekonomisk styrka. Detta skulle gynna regionalisering och ett mer stabilt ekonomiskt system i världen. Istället skulle WTO koncentrera sig på att upprätthålla vissa regelverk, ex.vis kring kvalitetsstandarder eller vilka motåtgärder som kan accepetras av ett land som anser att ett annat håller på att dumpa priset på en viss marknad för att gynna sina egna producenter.

Sannolikheten att något substantiellt ö.h.t. skulle komma ut av mötet minskar dock av att USAs ambassadör till WTO nyligen hoppade av för ett jobb inom den privata sektorn. Utan ambassadör och utan att Obama-administrationen hunnit forma en enhetlig handelspolitik kommer alla förslag på mötet att bli hängande i väntan på svar från världens fortfarande största ekonomiska makt. Också EU befinner sig i viss mån i ett vakuum eftersom handelskommissionären Catherine Ashton nyligen utsågs till unionens utrikesminister.

Mötet i veckan förväntas inte alls dra till sig samma proteststorm som det i Seattle för tio år sedan. Men 5000 demonstranter kommer att genomföra protestmarscher. Och redan i uppstarten av mötet har det kommit till våldsamheter mellan polis och demonstranter, rapporterar CBS News och Schwieziska TSR.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0